Το Dada μετά το Dada : απ' το Cabaret Voltaire στις ταραγμένες μητροπόλεις των 70s - Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνα
[Οι δεκαετίες του '60 και του '70 αποτέλεσαν, σε διάφορα πεδία, μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για τον χαρακτήρα των κοινωνιών διεθνώς. Η παρούσα διάλεξη διαπραγματεύεται την σχέση αυτής της ιστορικής συνθήκης και της αντανάκλασης της στις δυτικές μητροπόλεις με διάφορες καλλιτεχνικές ή (και) επαναστατικές πρωτοπορίες που επιχείρησαν να επαναπροσεγγίσουν κάποιους από τους προβληματισμούς που είχε θέσει το κίνημα του dada, πέντε δεκαετίες νωρίτερα. Από το κίνημα του Fluxus (και την προβοκατόρικη είσοδο του happening στην εργαλειοθήκη της μοντέρνας τέχνης) στις παιγνιώδεις αρχιτεκτονικές αναζητήσεις της καταστασιακής διεθνούς και απ' την στρατηγική ανάδειξη των παράλληλων αφηγήσεων στην αρχιτεκτονική γλώσσα του Bernard Tschumi στο προκλητικό και στοχευμένο σημειολογικό αντάρτικο των μητροπολιτικών ινδιάνων του κινήματος της ιταλικής αυτονομίας. Η σαρωτική, ειρωνική και παθιασμένη αρνητική έκφραση του dada παρέμεινε επίκαιρη, αλλά χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά σε σχέση με τις καινούριες κοινωνικές σχέσεις που ήρθε να μεσολαβήσει. Η αναδιάρθρωση των μέσων μαζικής επικοινωνίας,..].