ΥΠΟ.ΓΕΩ : υπόγεια αρχιτεκτονική - Μανουρά, Μαρία
[Η παρούσα διάλεξη πραγματεύεται το θέμα της υπόγειας αρχιτεκτονικής και της βαθύτερης έννοιας του υπογείου. Αναλύεται η σχέση του ανθρώπου με την γη, η αέναη λατρεία της σαν «θεία μη- τέρα», οι αιτίες των συνειρμών μας άπαξ του ακούσματος της λέξης «υπόγειο». Παρουσιάζονται ιδιαίτερα ιστορικά παραδείγματα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής και η ιστορική παρουσία της υπόγειας πόλης μέχρι και σήμερα. Αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υπογείων κατασκευών, αναφέρονται οι συνηθέστερες χρήσεις τους. Εν κατακλείδι, παρουσιάζονται επιλεγμένα παραδείγματα σύγχρονων αρχιτε- κτονικών έργων με στόχο να αποδοθεί συνοπτικά το ευρύ φάσμα των δυνατοτή- των της φιλοσοφίας αυτής. Ολοκληρώνεται με την ανάλυση της έννοιας του υπογείου από πλευράς τέχνης και η σχέση της αρχιτεκτονικής αυτής με την land art.]