Ακροθαλάσσιο τοπίο : βλέμμα και παρακείμενη παραγωγή χώρου - Φύτου, Αδαμαντία - Μαρία
[ Η μελέτη αυτή διαπραγματεύεται τις αισθητικές καταβολές του ακροθαλάσσιου τοπίου, με τελικό σκοπό την κατανόηση του σύγχρονου τρόπου αντίληψής του και της έκφρασης αυτού ως παράμετρο σχεδιασμού στον παρακείμενο χώρο. Βασικό μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί η εξέταση συνεκδοχικών σχημάτων, αρχίζοντας με το εννοιολογικό πεδίο ορισμού του τοπίου και εστιάζοντας κάθε φορά ένα βαθμό παραπάνω, στην πορεία διερεύνησης της ενσωμάτωσης της ακροθαλασσιάς στον σύγχρονο κοινωνικό χώρο. Η έρευνα ορίζει το τοπίο ως έννοια επακόλουθη της νομιμοποίησης της αισθητικής απόλαυσης της φύσης και ύστερα εστιάζει στο ακροθαλάσσιο τοπίο, εξερευνόντας τη ματιά του και την, κατά τα φαινόμενα, a priori έμφυτη γοητεία του. Έπειτα, αναζητά τεκμήρια αυτής της ανάλυσης στην αττική πραγματικότητα και τέλος, χρησιμοποιεί τις προηγούμενες παραδοχές στην ανάλυση του παράκτιου κοινωνικού χώρου. Το εκάστοτε παραθαλάσσιο κτίσμα φαίνεται να εντάσσεται πρώτα στην οριζόντια κατεύθυνση της θέας και μετά στο εγχώριο περιβάλλον του. Η κοινή αυτή επιδίωξη δημιουργεί με την επανάληψη της έναν κανόνα και..].