Οι υπαίθριοι χώροι στην πόλη - Ξενάκη, Μαρία
[Οι υπαίθριοι χώροι παίζουν σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας στην πόλη, ενώ η αστικοποίηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια ελαχιστοποίησής τους. Έχει μετατρέψει τις πόλεις σε ένα τεχνητό περιβάλλον, όπου ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη φύση και έχει αποξενωθεί από το συνάνθρωπό του. Παράλληλα έχει ενισχυθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και η αύξηση του κόστους ζωής. Έτσι σήμερα στην Αθήνα αναλογούν σε κάθε κάτοικο μόλις 2.5 μ2 πρασίνου. Υποστηρίζεται η έννοια της αειφορίας, η οποία εγγυάται την ορθολογική βιωσιμότητά του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, με αναφορά στη Χάρτα του Aalborg και τη Χάρτα των Αθηνών και τονίζονται σημαντικές εφαρμογές της στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στα οφέλη του αστικού πρασίνου και στις κατηγορίες, τα χαρακτηριστικά και τις αρχές οργάνωσης των υπαίθριων χώρων. Σημαντική είναι η ήπια μετάβαση μεταξύ των ελεύθερων χώρων και ιδιαίτερα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού υπαίθριου και γι' αυτό αναφέρονται σημαντικά εργαλεία που συνεισφέρουν σε αυτό, καθώς και..].