Οι γειτονιές της πλάκας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (_δύο χαρακτηριστικές ταινίες_) - Φλέσσα, Χριστίνα
[Η εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει την κινηματογραφική παραγωγή του ελληνικού δημοφιλούς κινηματογράφου των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών ('50-'70), ιδωμένη ως βασική πηγή συμβολικών και ιδεολογικών μορφών του αστικού χώρου. Ο ελληνικός κινηματογράφος εγγράφει στις χωρικές του αναπαραστάσεις τους συμβολισμούς και την ιδεολογία του αστικού ιδεώδους της νεοτερικότητας, παρακολουθώντας το μετασχηματισμό του από τη δημόσια στην ιδιωτική έκφρασή του, η οποία υποστασιοποιείται στο οικιακό ιδεώδες. Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η εξέταση της μορφής και των περιεχομένων των χωρικών αναπαραστάσεων στις ελληνικές ταινίες, οι οποίες αναμένεται να αντικατοπτρίζουν την μετάβαση από τη παραδοσιακή, συλλογική εμπειρία της κοινότητας και της συνοικίας στο εκσυγχρονιστικό, ιδιωτικό περιβάλλον της κατοικίας, ακολουθώντας την εξέλιξη της εγχώριας κινηματογραφίας από λαϊκή τέχνη σε μαζικό μέσο. Ως χρονικό πλαίσιο της μελέτης επιλέγεται αυτή η περίοδος των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών καθώς είναι κρίσιμη τόσο για την αστικοποίηση της νεοελληνικής κοινωνία..].