Μετασχηματισμός οικοδομικού τετραγώνου στην Καισαριανή - Αραμπατζή, Αλεξάνδρα
[Κύριος στόχος της εργασίας είναι η προσέγγιση του οικοδομικού τετραγώνου με τη δημιουργία κτιρίου κατοικίας και χρήσεων που εξυπηρετούν σε κλίμακα γειτονιάς. Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψιν μας κατά τον σχεδιασμό είναι τα μορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Η ύπαρξη των προσφυγικών στην ευρύτερη περιοχή και ο ακάλυπτος χώρος που αφήνουν στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τη χωροθέτηση και το ύψος των κύριων όγκων. Το συνεχές σύστημα δόμησης και η αίσθηση της γειτονιάς στη περιοχή υιοθετούνται ως αρχές σχεδιασμού. Ο προσανατολισμός, η θέση του ήλιου στις διάφορες εποχές και ώρες, η σκίαση του κτιρίου από τα γειτονικά , οι επικρατούντες άνεμοι και το πράσινο της περιοχής λαμβάνονται επίσης ως εργαλεία κατά τον σχεδιασμό τόσο σε επίπεδο κτιρίου όσο και στο επίπεδο της μονάδας - κατοικίας. Τέλος, σημαντικό ρόλο έχουν ο τρόπος κατασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται τα οποία πρέπει να απαιτούν χαμηλή ενέργεια κατά τη διαδικασία παραγωγής τους και ταυτόχρονα .. κτιρίου.]