Το τοπίο του Αλφειού : βίωμα, ερμηνεία, απόδοση - Κουλάκογλου, Μαρία
[Αντικείμενο της διπλωματικής μας εργασίας αποτελεί η συστηματική μελέτη του Αλφειού στην περιοχή της Καρύταινας, τόσο ως τοπιακή συνθήκη όσο και ως βίωμα. Οι έννοιες της περιπλάνησης και της ροής ως είδη κινήσεων, σε συνδυασμό με το παιχνίδι και την κατασκευαστική διάθεση, γίνονται οι άξονες γύρω από τους οποίους διαρθρώνονται οι παρατηρήσεις μας. Ταυτόχρονα εισάγεται η βιωματική εμπειρία ως εργαλείο ανακάλυψης, πρόσληψης και εγγραφής του τόπου στη μνήμη και τις αισθήσεις. Επεξεργαζόμενοι σε δεύτερο επίπεδο τις παρατηρήσεις, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τις βαθύτερες δομές και τους μηχανισμούς που τις διέπουν, να πειραματιστούμε μετασχηματίζοντάς τες σε διαφορετικές κλίμακες και να δούμε την πολλαπλότητα των παραγώγων τους, καθώς και μέχρι πού μπορούν να εξελιχθούν. Τελικά το ζητούμενο σ' αυτή την προσπάθεια δεν είναι ένα σχεδιαστικό αντικείμενο αλλά περισσότερο η όξυνση της παρατηρητικότητας και της φαντασίας, η εξερεύνηση των διαδικασιών που μας βοηθούν να εφευρίσκουμε νέα εργαλεία και να τα χρησιμοποιούμε δημιουργικά .. αυτό.]