Βρυξέλες : από την μεσαιωνική πόλη στην καρδιά της Ευρώπης - Τραυλού, Πολυξένη Ελισσάβετ
[Η γοητεία της πόλης των Βρυξελλών έγκειται στην ιστορική συνέχεια που εμφανίζουν οι μορφές και τα έργα που υπάρχουν σε αυτήν, τα οποία είναι σίγουρα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας της Δύσης. Ένας περίπατος που περνάει μέσα από κύριες αρχιτεκτονικές ενότητες-τοπόσημα της πόλης των Βρυξελλών, αποτέλεσε το έναυσμα για αυτήν την εργασία. Τα βασικά αυτά σημεία που επιλέχθηκαν, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές και στόχο έχουν να προβάλλουν την αρχιτεκτονική εξέλιξη από το μεσαιωνικό πυρήνα μέχρι τη νέα πραγματικότητα ολόκληρης της χώρας με την δυναμική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πορεία από τον καθεδρικό ναό, μέχρι την ευρωπαϊκή συνοικία, επιτρέπει στον μόνιμο κάτοικο ή στον επισκέπτη, να βιώσει την εκπληκτική εξέλιξη των αρχιτεκτονικών μορφών που συντελείται από το γοτθικό ρυθμό με το ναό του Αγίου Μιχαήλ, στο μπαρόκ της μεγάλης πλατείας, έπειτα στο νεοκλασικισμό της βασιλικής συνοικίας, στη νεογοτθική αναβίωση της Grand Sablon, στον εκλεκτικισμό του δικαστικού μεγάρου, στα μεγάλα έργα του 19ου αιώνα,..].