Ανάδειξη και προστασία φυσικού περιβάλλοντος ακτογραμμής παραθεριστικού οικισμού Πλατανίδια, Βόλος - Αγνουσιώτης, Κωνσταντίνος
[Τα ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά του παράκτιου χώρου τον καθιστούν ευάλωτο στις πολυποίκιλες ανθρωπογενείς παρεεβάσεις. Η άεεση αλληλεπίδρασή του εε το θαλάσσιο περιβάλλον μεταφέρει όλες τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις της αστικοποίησης στο φυσικό περιβάλλον της ακτής. Η ανοικοδόμηση των παράκτιων αστικών μετώπων και η ανάπτυξη τους χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια, οδήγησαν στην καταπάτηση των ακτών, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση του ίδιου του αστικού ιστού. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως την έλλειψη ελεύθερων χώρων εντός των παράκτιων πόλεων και τις πολλαπλές δυνατότητες που παρουσιάζει ο παράκτιος χώρος, καθιστά απαραίτητη τον επανασχεδιασμό των παραλιακών ζωνών, με βιοκλιματικά πλέον κριτήρια, ώστε το παρακείμενο αστικό περιβάλλον να επωφεληθεί πολλαπλά από την περιβαλλοντική αξιοποίηση του. Η παραλία Πλατανιδίων του Δήμου Αρτέμιδας Μαγνησίας αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση μελέτης, καθώς λόγω του μικρού μεγέθους του.. χώρου.]