Μικρό μεταλλευτικό μουσείο και κέντρο περιβαλλοντικής έρευνας στην Ιτέα Φωκίδας - Αναγνωστάκης, Γιώργος
[Η διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη ενός μικρού μουσείου αφιερωμένου στη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής της Γκιώνας. Χωροθετείται στον κόλπο της Ιτέας στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης Βωξίτη. Περιλαμβάνει ένα κέντρο αφιερωμένο στην έρευνα του περιβάλλοντος, ενώ προβλέπεται ένας μικρός αριθμός ξενώνων για φοιτητές και ερευνητές μεταλλειολόγους. Έμφαση δίνεται στον τρόπο επέμβασης που είναι συνδεδεμένος με το ανθρωπογενές τοπίο των μεταλλείων βωξίτη. Το μουσείο σχεδιάζεται στο πλαίσιο μιας λογικής μικρών τοπικών μουσείων που κατασκευάζονται στον τόπο όπου βρίσκονται τα εκθέματα τους, αξιοποιώντας τον εξωτερικό χώρο σαν μέρος της έκθεσης. Αγγίζει παρόλα αυτά το υπερτοπικό επίπεδο και έχει έναν χαρακτήρα ερευνητικό και εκπαιδευτικό. Βασική συνθετική συνιστώσα αποτέλεσε το ανάγλυφο της γης, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού και επαναδιατύπωσης της σχέσης του κτηρίου και του ανθρώπου με το φορτισμένο περιβάλλον των μεταλλείων. Η επέμβαση με αυτήν την μορφή, στο συνεχώς μεταλασσόμενο τοπίο του..πύργο.]