Εκεί Πολυτεχνείο : ο μηχανισμός της μνήμης - Μήλιος, Θεοδόσιος
[Η διπλωματική μας εργασία, με τίτλο «Εκεί Πολυτεχνείο. Ο Μηχανισμός της Μνήμης», πραγματεύεται τη δημιουργία ενός θεάτρου στον χώρο του Πολυτεχνείου. Το θέατρο, ως φορέας μνήμης, τοποθετείται σε έναν χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα μνημείο, ένα αρχείο μνήμης του παρελθόντος. Η επέμβαση περιλαμβάνει την δημιουργία μιας διαδρομής, η οποία ξεκινάει από την πόλη, διαπερνά το σώμα του κτιρίου, βυθίζεται στα έγκατα του υπογείου του και καταλήγει στον χώρο του θεάτρου, στην καρδιά του κτιριακού συγκροτήματος, κάτω από την επιφάνεια της γης. Η πρόταση αναπτύσσεται στον διαμήκη άξονα συμμετρίας του κτιρίου. Η διαδρομή ξεκινάει από δυο νέες εισόδους, τοποθετημένες στα άκρα του οικοπέδου, επί της οδού Μπουμπουλίνας και μέσω δυο καθοδικών μεταλλικών ραμπών, οδηγεί κεντρικά στο επίπεδο του μηχανουργείου. Το μηχανουργείο, ως διαπερατό φίλτρο, είτε διοχετεύει τους επισκέπτες στους χώρους του Πολυτεχνείου, είτε οδηγεί στο επόμενο καθοδικό σκέλος της διαδρομής.. μνήμης]