Επισκέψιμο οινοποιείο στην Ακράτα - Κροκιδά, Βασιλική
[Αντικείμενο της διπλωματικής είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στον τομέα της οινοποίησης και στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Η περιοχή μελέτης εντοπίζεται ανάμεσα στους αμπελώνες της Βόρειας Πελοποννήσου, ακριβώς απέναντι από την Άνω Ακράτα. Η εγγύτητα του οινοποιείου στον τόπο παραγωγής του σταφυλιού, καθώς και η χρήση της δια βαρύτητας μεταφοράς του οίνου εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα τελικού προϊόντος αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας. Η γραμμή παραγωγής του οίνου καθώς και η πορεία του επισκέπτη του οινοποιείου εξελίσσονται παράλληλα αλλά και ανεξάρτητες. Στόχος μας ήταν η συνδιαλλαγή του οινοποιείου με τα φυσικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τοπίου για την σαφή ένταξή του σε αυτό. Η εξέλιξη του θέματος παράλληλα στις ισοϋψεις καμπύλες, ο κατακερματισμός των όγκων και η προσαρμογή τους στην κλίμακα αυτών του τοπίου αποτέλεσαν τις βασικές συνθετικές αρχές. Η μορφολογία που προέκυψε μέσω της συνεχής αναζήτησης κατευθύνει την πορεία του επισκέπτη, σημαίνει την καθοδική ροή του κρασιού.. Κράθη.]