Σούνιο : απόπειρα ανάγνωσης του τόπου - Ματινόπουλος, Γιάννης
[Η ιστορική σημασία του τόπου, αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το φυσικό τοπίο της Σουνιακής άκρης, ήταν η αφορμή για την δημιουργία μίας πορείας που θα παροτρύνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να επαναπροσδιορίσει το ακρωτήριο του Σουνίου. Πρώτο μέλημα, ήταν η αποκατάσταση του τοπίου. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του υπάρχοντος τουριστικού περιπτέρου, που λόγο του όγκου και της θέσης του, εμποδίζει την πρόσβαση των επισκεπτών στον ναό του Ποσειδώνα. Επίσης, προτείνεται ειδική επεξεργασία του ασφαλτόδρομου που καταλήγει στο ναό, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατός στο τοπίο. Η γενική χάραξη της πορείας που προτείνεται, έχει ως αφετηρία τον λόφο που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού του Ποσειδώνα. Στον λόφο αυτόν βρίσκονται τα θεμέλια του αρχαίου τεμένους του ιερού της Σουνιάδος Αθηνάς. Ο επισκέπτης από εκεί, οδηγείται στο ναό του Ποσειδώνα και συνεχίζει μέχρι να φτάσει στην άκρη του φυσικού βραχίονα που αναπτύσσεται στα ανατολικά του ναού. Από εκεί με μία ήπια χάραξη στην πλαγιά του λόφου.. στο αιγαίο.]