Δόμηση με συμπιεσμένη άργιλο - Αγγελόπουλος, Χρήστος
[Η τυποποίηση και η εκβιομηχάνιση της παραγωγής δομικών υλών, όπως και των μεθόδων ανοικοδόμησης των πόλεων, συνέβαλαν σημαντικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης κατά τον τελευταίο αιώνα. Πολλά από τα αίτια των οικολογικών προβλημάτων που επιφέρουν τόσο η βαριά βιομηχανία και τα παράγωγά της όσο και οι σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι, έχουν μελετηθεί από πολλούς επιστημονικούς κλάδους και έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από διάφορες οπτικές γωνίες. Οι σημαντικότερες λύσεις που έχουν προταθεί και που κυρίως αφορούν την αποβιομηχάνιση των υλικών και μεθόδων κατασκευής δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται. Η αρχιτεκτονική αντίληψη χρειάζεται να δει τον δομημένο χώρο ως παράγοντα ενός συνόλου αλληλοεξαρτώμενων συστημάτων (τα οποία συλλειτουργούν ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες), και όχι ως μια ανεξάρτητη δημιουργία. Η εργασία αυτή αναφέρεται στο χειρισμό των αργιλοκονιαμάτων καθώς και στους τρόπους δόμησης με αυτά. Αποσκοπεί στην ανάδειξη των σημείων εκείνων όπου δύναται να συνυπάρξει η παραδοσιακή..].