Σχεδιάζοντας για όλους.. - Διακορώνιας - Μαρίνα, Ιωσήφ
[Ένας ανάπηρος σε ένα χώρο προσβάσιμο είναι ένας αρτιμελής άνθρωπος και αντίστροφα, ένας αρτιμελής άνθρωπος σε ένα χώρο μη προσβάσιμο είναι ανάπηρος. Επομένως η αρχιτεκτονική δημιουργεί ή αφαιρεί την αναπηρία» Στην παρούσα εργασία τίθεται ο προβληματισμός που αφορά στο σχεδιασμό και στη χρήση του δομημένου και ελεύθερου αρχιτεκτονικού χώρου από όλους. Γίνεται προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε διάφορα ερωτήματα: Για ποιους προορίζονται τα κτήρια; Είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σήμερα ικανός να καλύψει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων; Η σύγχρονη φτηνή κατασκευή ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των χρηστών των κατοικιών; Η ίση μεταχείριση αφορά τον αρχιτέκτονα, ή πόσο τον αφορά; Παράλληλα, επισημαίνονται προβλήματα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, και συγκεκριμένα της Αθήνας, στην κατεύθυνση του σχεδιασμού για όλους σε συσχετισμό με την πραγματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και διατυπώνονται λύσεις και προτάσεις κυρίως στην κατεύθυνση της προσαρμόσιμης κατοικίας που αφορά στο σχεδιασμό κατοικιών και συλλογικών κατοικιών που μπορούν να προσαρμοστούν..].