Σχολική αρχιτεκτονική : η σχολική αίθουσα και η σχέση της με το σύγχρονο σχολείο - Τζιορίδης, Αντώνιος
[Η εργασία αυτή ασχολείται με το βασικό κύτταρο του σχολείου, που δεν είναι άλλο από την αίθουσα διδασκαλίας. Το περιβάλλον αυτό στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία αφού η εκπαιδευτική διαδικασία συντελείται αυστηρά μέσα στα στενά όρια αυτού του χώρου. Η μελέτη της αίθουσας διδασκαλίας πραγματοποιείται με μια ιστορική αναδρομή, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και σήμερα. Η σχεδόν παράλληλη παράθεση παραδειγμάτων από το εξωτερικό και την Ελλάδα αντίστοιχα, έχει ως σκοπό να σκιαγραφήσει την εξέλιξη της σχολικής αίθουσας στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε κάθε μια από τις περιόδου αυτές, εξετάζονται σχολικά κτίρια με επίκεντρο την αίθουσα διδασκαλίας, όμως παράλληλα πραγματοποιείται και μια αναφορά στις παιδαγωγικές αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε εποχή. Το γεγονός αυτό είναι απαραίτητο αφού η παιδαγωγική φιλοσοφία επηρεάζει άμεσα το σχεδιασμό του σχολικού κτιρίου. Τα παραδείγματα που αναλύονται είναι κυρίως σχολεία που εμπνέονται από προοδευτικές αντιλήψεις, οι οποίες μεταφράζονται χωρικά, και έχουν ως αποτέλεσμα τη ριζική..].