Ο δημόσιος ημιυπαίθριος χώρος στην Κωνσταντινούπολη : από τη βιωματική προσέγγιση στη δομική ανάλυση - Ινετζή, Σωτηρία
[Ως αντικείμενο της παρούσας διάλεξης ορίζεται ο δημόσιος ημιυπαίθριος χώρος και η σημασία του μέσα σε μια συγκεκριμένη πόλη με έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα, την Κωνσταντινούπολη. Αφορμή στάθηκε η ζωή κατά την πολύμηνη διαμονή μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus καθώς και η καθημερινότητα που εκτυλίσσεται σε χώρους ημιυπαίθριους. Η προσπάθεια διερεύνησης και ανάλυσης επιλεγμένων παραδειγμάτων έχει ως σκοπό την κατανόηση της, ζωτικής σημασίας, λειτουργίας των χώρων αυτών στην πόλη, πάντα σε σχέση με τη δομή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Η εργασία έχει ως βασικό άξονα τη μετάβαση από το βίωμα στην επιστημονική ματιά και τη δομική ανάλυση των παραδειγμάτων. Ως εργαλεία επεξεργασίας ορίζονται η βιωματική προσέγγιση των επιλεγμένων χώρων, παράλληλα με το θεωρητικό πλαίσιο σχετικών εννοιών, και τελικά η ανάλυση της δομής των χώρων. Σαφώς αναγκαία, -πριν την ανάλυση- κρίνεται και η συνοπτική παρουσίαση του ευρύτερου χώρου και του τόπου στον οποίο αναφερόμαστε. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας, τα επιλεγμένα παραδείγματα ορίζονται αρχικά βάσει της βιωματικής..].