Από την αντίθεση στην αναλογία : η ανάπλαση του Paris-Bercy - Γουσίου, Χρυσή
[ Η ανάπλαση στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική δραστηριότητα περιγράφεται ως διαδικασία αναδιάταξης και ανασύστασης μιας προϋπάρχουσας χωρικής δομής, μέσα από την αξιολόγηση του παλιού, την ερμηνεία του τόπου επέμβασης και της ιστορίας του, την διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ προϋπάρχοντος και καινούργιου και την σύνταξη ενός νέου λόγου. Η μίμηση, η αντίθεση, η αναλογία εκφράζουν διαφορετικές χωρικές ποιότητες σχέσεων μεταξύ παλιού και νέου που διαμορφώνονται μέσα από τις αναπλάσεις, και προκύπτουν κάθε φορά από την σύνθετη αλληλεπίδραση πολλαπλών δυναμικών συνιστωσών αλλά και κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών συνθηκών. Η εξελικτική πορεία της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής θεωρίας και πρακτικής στην μεταπολεμική περίοδο συμβαδίζει με την διαφοροποίηση της ιδεολογίας των αστικών αναπλάσεων και των χωρικών συσχετίσεων που συστήνουν. Η τομή αυτή εκφράζει την μετάβαση από την αντιθετική «ορθολογική» προσέγγιση του μοντέρνου κινήματος των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων στην ακόλουθη αναλογική «διαλεκτική» τοποθέτηση του μετά-του-μοντέρνου..].