Το φαινόμενο της παγκόσμιας αστικοποίησης & πέντε αστικά ίχνη - Καλαντζή, Νεφέλη
[Με αφορμή τη 10η Biennale του 2006 στη Βενετία υπό τον τίτλο "Cities, architecture and society" με θέμα τις πόλεις και το πρόγραμμα "Urban Age Project" που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο LSE, η διάλεξη αυτή επιχειρεί να παρουσιάσει τη σύγχρονη διαδικασία αστικοποίησης ανά τον κόσμο, σκιαγραφώντας τις τάσεις που σημειώνονται στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Δίνεται με τον τρόπο αυτό μια συνολική εικόνα του ανθρώπινου ίχνους. Παράλληλα, παραθέτει τα δύο αντικρουόμενα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν με την έκρηξη της αστικοποίησης: τις συρρικνούμενες πόλεις και τις μέγα-πόλεις. Εμβαθύνοντας στο φαινόμενο των μέγα-πόλεων, και επιχειρώντας να παρουσιαστούν διαφορετικές πτυχές, παράγοντες και απόρροιες της αστικοποίησης, επιλέγονται και αναλύονται 5 αστικά ίχνη: το Μουμπάι, το Σαο Πάολo, το Τόκιο, το Γιοχάνεσμπουργκ και, τέλος, το Λονδίνο. Η παρουσίαση των υπαρχόντων τάσεων θα οδηγήσει εν τέλει στην αποκρυπτογράφηση της εξελικτικής πορείας αυτού του φαινομένου.]