Η κατοικία στην αρχιτεκτονική δημιουργία του Hassan Fathy : διδαχές μέσα από την παράδοση - Βαλογιάννη, Βασιλική
[O Hassan Fathy καταξιώθηκε ως ο αρχιτέκτονας που ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής σε επίπεδο πολεοδομικό, συνθετικό και κατασκευαστικό. Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1900, παρακολουθεί μαθήματα Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και παίρνει πτυχίο το 1926. Σε ηλικία 27 ετών αναλαμβάνει το πρώτο του έργο στην επαρχιακή πόλη Talkha, όπου συνειδητοποιεί πως η ζωή των ανθρώπων της επαρχίας είναι πολύ δύσκολη και χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Έτσι, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην αναζήτηση οικονομικών λύσεων για την κατασκευή λειτουργικών κατοικιών. Οι διδαχές του πάνω στην κατοικία αναδύονται μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών έργων του, είτε κατοικιών για μεμονωμένους πελάτες, είτε οικιστικών προγραμμάτων. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του μοιάζει να προβληματίζεται γύρω από το θέμα της «αυθεντικής αρχιτεκτονικής» και της δημιουργίας ενός καθαρού λεξιλογίου, μέσα από την παράδοση προσαρμοσμένο όμως, στα σύγχρονα δεδομένα. Ανατρέχει στο ένδοξο παρελθόν της χώρας του, αναζητά μορφές και τυπολογίες, μαθαίνει τεχνικές..]