Αρχιτεκτονική και western - Κούτου, Βασιλική
[Δύο φαινομενικά ανόμοιες μορφές τέχνης έχουν πολλούς κοινούς τόπους. Όπως στην αρχιτεκτονική ο χώρος σχεδιάζεται με συγκεκριμένους κανόνες, έτσι και στις ταινίες γουέστερν ο εικονογραφικός χώρος σκηνοθετείται με τους ίδιους κανόνες. Η ύπαρξη αξόνων, το παιχνίδισμα του φωτός, η εναλλαγή πλήρους και κενού, είναι μόνο μερικά από τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Ένα επίσης πολύ βασικό στοιχείο που μοιράζονται είναι ο χειρισμός της κλίμακας. Η αισθητική της εικόνας στα φιλμ εξαρτάται από το θεματικό περιεχόμενο, και οι φόρμες προκύπτουν από αυτό. Ο φωτισμός, με έντονες σκιές δημιουργεί την αίσθηση της αγωνίας και εξάπτει τα συναισθήματα. Ο αρχιτεκτονικός χώρος των γουέστερν είναι συνδεδεμένος με τα saloon και την απέραντη έρημο του Texas και της Arizona, ενώ πολλές σκηνές διαδραματίζονται και με υπόβαθρο της πόλης, με τα γραφικά σπίτια και καταστήματα. Τα γουέστερν υπακούουν σε συγκεκριμένα στερεότυπα, όπως και η αρχιτεκτονική, δίνοντάς τους ιδιομορφία και μοναδικότητα. Είναι το είδος ταινίας που καθόρισε την αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία, και ένα από τα παλαιότερα,..].