Terra nostra : στεγανοί διαχωρισμοί - Πλιώτας, Βασίλης
[Terra nostra. Η γη μας. Η έκταση εκείνη που έχουμε αποσπάσει από το σύνολο και την έχουμε κάνει δική μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την επισκεφτεί, ένα σκληρό όριο την διαχωρίζει και μέσα της κλείνει ένα απόλυτα ομοιογενές σύνολο. Στεγανοί διαχωρισμοί. Όρος δανεισμένος από τον Henry Lefebvre ως ο καταλληλότερος για να περιγράψει την πόλωση των σύγχρονων κοινωνιών και την διακοπή οποιωνδήποτε κοινωνικών οσμόσεων και διεργασιών. Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που χώρες όπως οι ΗΠΑ έθεσαν εκτός νόμου όλες τις μορφές κοινωνικής και φυλετικής διάκρισης και περίπου 20 χρόνια από τότε που καταργήθηκε το απαρτχάιντ και κάθε μορφή κοινωνικής διαφοροποίησης. Όμως, το συγκεκριμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όσο ελπιδοφόρο και αν παρουσιάστηκε, παραμένει κενό γράμμα σε ένα σύστημα που αναπαράγει τέτοιου τύπου διακρίσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον του. Από τα μέσα της 10ετίας του ΄90 (επαν)εμφανίζεται μια πολύ ισχυρή μορφή κοινωνικής διάκρισης, οι οχυρωμένες κοινότητες. Ένα τέτοιο φαινόμενο έχει την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης και του αστικού περιβάλλοντος στον 21ο..].