Οι νερόμυλοι της Θεσπρωτίας - Γεωργοστάθη, Ηλιάνα
[Η διάλεξη «Οι νερόμυλοι της Θεσπρωτίας» αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των παραδοσιακών νερόμυλων του νομού Θεσπρωτίας. Η χρήση της υδραυλικής ενέργειας για παραγωγικούς σκοπούς (άλεσμα, άντληση, πριόνισμα κ.ά.) θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που έγιναν στην διάρκεια της προβιομηχανικής περιόδου. Οι μύλοι και κυρίως οι νερόμυλοι που συνδέονται άμεσα με τη μεταποίηση των δημητριακών σε αλεύρι, είναι στενά συνυφασμένοι με τη ζωή του ελληνικού λαού, μια και από την αρχαιότητα ο άρτος αποτέλεσε πρωταρχικό στοιχείο διατροφής των Ελλήνων. Ο παραδοσιακός νερόμυλος είναι ένα σύνολο μηχανισμών και βοηθητικών κατασκευών που περιλαμβάνει τα έργα υποδομής, τον κινητικό μηχανισμό και τον αλεστικό μηχανισμό. Οι νερόμυλοι που παρουσιάζονται είναι αυτοί των οποίων η ακριβής τοποθεσία είναι γνωστή και εύκολα προσβάσιμη. Συνολικά εντοπίστηκαν είκοσι κτίσματα νερόμυλων από τα οποία τα επτά είναι σε λειτουργία, δύο βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό..].