Ο ρόλος της μνήμης στη δημιουργία μνήμης : Λευκωσία - Χαραλάμπους, Αντώνης
[Οι μνήμες μέσω της μετάδοσης των αξιών, παιδαγωγούν. Οι μη μνήμες μέσω της λήθης και λάθους επίσης παιδαγωγούν. Η πόλη έχει μνήμες και μη μνήμες. Άρα η πόλη παιδαγωγεί, άρα η πόλη είναι 'γονέας' και έτσι πρέπει να γίνεται αντιληπτή. Αυτός είναι και ο ρόλος της μνήμης στη δημιουργία μνήμης. Ο ρόλος του παρελθόντος στη δημιουργία του μέλλοντος. Το παρελθόν που επιβιώνει μέσα στον αστικό ιστό γίνεται το προζύμι για να δομηθεί το ίδιο του το μέλλον. Η μελέτη αυτή επιχειρεί να διερευνήσει το ρόλο που διαδραματίζει το υπάρχων δομημένο σύστημα της πόλης για : πρώτο τα μελλοντικά δομικά συστήματα που θα μπολιαστούν στον αστικό ιστό και δεύτερο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης. Θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Λευκωσίας, μια πόλη με ενδιαφέρουσες τοπολογικές ιδιαιτερότητες και αξιόλογο ιστορικό παρελθόν, για να διερευνήσουμε ορισμούς που έχουν να κάμουν με τη μνήμη, το γεγονός, την ιστορία, την πόλη και αφού αναφερθούμε σε θέματα ένταξης, θα επιχειρηθεί μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται για την εξυγίανση των αστικών..].