Βερολίνο : "..αναζητώντας μια δημοκρατική πρωτεύουσα" - Κοντορούπη, Ηλέκτρα
[Στην παρούσα μελέτη, θα διερευνηθεί ο ρόλος της ιδεολογίας στη διαμόρφωση της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην πόλη του Βερολίνου, ιδιαίτερα μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, καθώς και η πολιτική χροιά που έχει κατά καιρούς αποδοθεί σε δημόσια κτήρια ή σε πολεοδομικά σχέδια της πόλης. Ήδη με την απόφαση της μεταφοράς της πρωτεύουσας από τη Βόννη στο Βερολίνο μετά το 1990, τέθηκε μία επική πρόκληση και καλλιεργήθηκε μία διεθνής διαμάχη για το ποια αρχιτεκτονικά στυλ είναι κατάλληλα να αντιπροσωπεύσουν την πιο ισχυρή αυτή τη στιγμή χώρα της Ευρώπης. Θα μπορέσει η επίσημη αρχιτεκτονική του επανενωμένου Βερολίνου, μιας δημοκρατικής πρωτεύουσας που έχει χτιστεί ανάμεσα σε ολοκληρωτικά κατάλοιπα του παρελθόντος, να είναι διαφορετική αυτή τη φορά; Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, μία παγιωμένη δημοκρατία σε αντίθεση με τους προκατόχους της, παλεύει με επαχθείς κληρονομιές. Τί είναι εν τέλει καλύτερο; Η διαγραφή της συλλογικής μνήμης με ολοκληρωτικές κατεδαφίσεις, ή η συμπόρευση με τα στιγματισμένα απομεινάρια του παρελθόντος; Το Βερολίνο, που για χρόνια υπήρξε..].