Η εκπαίδευση των καλλιτεχνών στη σύγχρονη Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί της - Τσεβρένη, Χρύσα
[Η παρούσα εργασία μελετά το συσχετισμό της εξέλιξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την εικαστική εκπαίδευση. Πεδίο ορισμού αποτελεί ο ελληνικός χώρος και συγκεκριμένα η ΑΣΚΤ και η πορεία της σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και αργότερα τα διεθνή δεδομένα. Στην πρώτη ενότητα επιχειρείται ο καθορισμός του χαρακτήρα της Σχολής μέσα από την αναδρομική μελέτη της πορείας της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται οι λόγοι που οδήγησαν στη σύστασή της, τα πρόσωπα, οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που τη διαμόρφωσαν. Στη δεύτερη ενότητα διερευνάται η σύγχρονη εποχή και οι εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από την εξέλιξη της τέχνης, της τεχνολογίας και της κοινωνίας. Τέχνη και εκπαίδευση διαγράφουν δύο πορείες παράλληλες. Στη σύγχρονη εποχή, που η τέχνη διεκδικεί την παρουσία της στο χώρο και την καθημερινότητα του ανθρώπου, η εκπαιδευτική λειτουργία καλείται να επαναπροσδιορίσει όχι μόνο την προσέγγιση του αντικειμένου της, αλλά και τη χωρική- κτιριακή έκφρασή της. Η εκπαιδευτική διαδικασία καλείται να αναμιχθεί με τον κοινωνικό χώρο και εν δυνάμει..].