Gentrification : η ανακατάληψη του κέντρου της Αθήνας - Μπουραντάς, Χρήστος
[Από το παράδειγμα επέμβασης μεγάλης κλίμακας του Ελαιώνα, έως μικρότερα διάσπαρτα εγχειρήματα, το gentrification περιγράφει τη διαδικασία μετατροπής υποβαθμισμένων αστικών περιοχών σε περιοχές μέσων ή ανώτερων στρωμάτων με την επένδυση σε οικιστικές, ψυχαγωγικές, επαγγελματικές ή άλλες χρήσεις. Η διαφορά της αξίας που αποκτά μια περιοχή λόγω υποβάθμισης (rent gap) ωθεί ιδιωτικές επενδύσεις στην ανέγερση κτιρίων υπερτοπικών πολιτιστικών ή εμπορικών χρήσεων ή κτιρίων γραφείων και στην επανάχρηση κτιρίων, ενώ κρατικές επενδύσεις στη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ή στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής. Στρατηγική είναι η επιλογή οικοπέδων σε σημεία αναφοράς του αστικού χάρτη-ως αρχές μιας νέας πολεοδομίας της δικτυακής πόλης- ενώ το «συμβολικό πρόσωπο» της πόλης που επιχειρείται, τελικά την αποσυνδέει από την ιστορικότητά της. Η ζώνη πολιτισμού που δημιουργείται στην οδό Πειραιώς και η ανάπλαση της περιοχής του Γκαζιού και του Μεταξουργείου ως "θεματικά πάρκα" διασκέδασης και κατοικίας, φανερώνουν την ανάδειξη και μιας «νέας μεσαίας τάξης..]