Από τις ομοιογενείς γειτονιές στις φρουρούμενες κοινότητες - Τσακνής, Γεώργιος
[Αφορμή αυτής της διάλεξης υπήρξε η παρατήρηση ενός ενδιαφέροντος φαινομένου: της διευρυνόμενης παραγωγής αβάτων, τόσο σε χωρικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σκοπός είναι να εξεταστεί το φαινόμενο στη βάση της παραδοχής ότι αποτελεί την κορύφωση μιας εξελικτικής αποτύπωσης του κοινωνικού διαχωρισμού που έλαβε χώρα σε κράτη που γνώρισαν την βιομηχανική ανάπτυξη και αποτέλεσαν παράδειγμα προόδου και νεωτερισμού για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε καθεμία από τις «στάσεις» της αναδρομής παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και γίνεται προσπάθεια κατανόησης του φαινομένου των ποικίλων διαχωρισμών των υποκειμένων. Εξετάζεται ο ρόλος του κράτους και η δυναμική του στο μετριασμό ή τη διαιώνιση φαινομένων διαχωρισμού καθώς και οι επιπτώσεις του διαχωρισμού στη λειτουργία της πόλης και στη διαμόρφωση της εικόνας της. Ακόμα παρατηρείται ο ρόλος του καταναλωτισμού σε επίπεδο εικόνων και προτύπων τρόπου ζωής και η συμβολή του στην διαμόρφωση ομάδων γύρω από αυτόν. Καταλήγοντας στη σημερινή εποχή, σημειώνεται η μεγενθυμένη έννοια που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο όρος κοινότητα..].