Έργα της εποχής του Ανδριανού στην Αθήνα - Μακριδάκης, Νικόλαος
[Αντικείμενο της διάλεξης είναι η περίοδος αναγέννησης και αναδιαμόρφωσης της Αθήνας κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, με το φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή από τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος χάρη στην ελληνική του παιδεία, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες που γνώρισε η πόλη στη διάρκεια της ιστορίας της. Αρχικά γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Αθήνα κατά το προγενέστερο διάστημα της ρωμαιοκρατίας και στη συνέχεια εξετάζεται η αναβίωση της πόλης επί Αδριανού, τόσο με τα μνημειακά έργα που εκτελέστηκαν με προσωπική του πρωτοβουλία, όσο και με τη γενικότερη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε επί της αρχής του. Αναφέρονται κατά σειρά, τα κτήρια που ανεγέρθηκαν μέσα στον παλαιότερο ιστό της πόλης, ιδιαίτερα το συγκρότημα της βιβλιοθήκης και ορισμένα που δε διασώθηκαν, όπως το Πάνθεον και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην επέκταση της πόλης από τον αυτοκράτορα, με τη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας συνοικίας προς τα ανατολικά. Εξετάζονται τα κυριότερα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή..].