Η θέση της δημοτικής αγοράς στην κοινωνία και την πόλη : οι περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας - Γιομπρέ, Αγγελική Αγάπη
[Το θέμα της διάλεξης αυτής είναι η θέση της δημοτικής αγοράς στην κοινωνία και την πόλη. Εξετάζουμε τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας και η επιλογή αυτή έγινε με βάση, τόσο την προσωπική εμπειρία, όσο τις τυπολογίες, τις διαφορές, τις ομοιότητες και αλληλεπιδράσεις που προσφέρουν. Μια εικόνα άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε οργανωμένη μορφή κατοίκησης (πόλη, χωριό) είναι η υπαίθρια αγορά. Καθένας έχει βιώματα από λαϊκή αγορά, είτε έντονα, είτε αποστασιοποιημένα, η εξοικείωση του όμως με την έννοια αυτή, τον εμποδίζει να συνειδητοποιήσει τη σημασία της. Η υπαίθρια αγορά αποτελεί μία περιοδική επέμβαση στο χώρο, που τον αλλάζει και επαναπροσδιορίζει, ώστε να δεχτεί αυτή την έντονη ανθρώπινη δράση. Η δημιουργία της αγοράς είναι αλληλένδετη με τη δημιουργία των πόλεων. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να σχηματίζουν τις πρώτες αστικές μορφές, είχαν την ανάγκη να ανταλλάξουν προϊόντα. Η ενέργεια αυτή οργανώθηκε σε χώρο που συγκέντρωσε γύρω του όλες τις λειτουργίες της πόλης. Η χρονική περίοδος που μας απασχολεί ουσιαστικά ξεκινάει από τον 10ο αιώνα μΧ. και φτάνει μέχρι σήμερα..].