Μελέτη του μεσαιωνικού οχυρωματικού οικισμού των Μεστών της Χίου - Λυμπεροπούλου, Αγγελική
[Το Αιγαίο του μεσαίωνα όφειλε να διαμορφώσει ένα οχυρωματικό δίκτυο, κατάλληλο για την αντιμετώπιση των εχθρικών εισβολών. Δείγμα του δικτύου αυτού αποτελεί ο οικισμός των Μεστών στο νότιο τμήμα της Χίου. Με μορφή να διαφοροποιείται σταδιακά ανά το πέρασμα του χρόνου, τα Μεστά είναι ένας οικισμός με στοιχεία οργάνωσης να είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η άμυνα, καθώς και ο έλεγχος της αγροτικής παραγωγής. Από τα εξωτερικά τείχη και τους πύργους, έως τον κεντρικό πύργο, καθώς και τα τρία επίπεδα προσπελάσεων (το οδικό δίκτυο, οι υπόγειες στοές, τα επίπεδα δώματα), ξεκινάει ένα άρτιο σύστημα αμύνης, που έχει διατηρηθεί έως σήμερα. Οι κατοικίες ως μικρά φρούρια είναι ένας κρίκος που συμβάλλει στην άμυνα του οικισμού, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν ένα μελετημένο μέρος διαβίωσης του αγροτικού πληθυσμού. Τα στοιχεία οργάνωσης του οικισμού που μελετώνται, συνάγουν στο συμπέρασμα ότι ο οικισμός τοποθετείται στην κατηγορία αυτών με εξ' αρχής σχεδιασμό, με μια ελεύθερη όμως αντιμετώπιση. Εκτός αυτού, υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν την ταυτόχρονη διαμόρφωση..].