Οικολογικές διαβιώσεις - Βαιόπουλος, Ελευθέριος
[Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται οικολογικές κατασκηνώσεις καθώς και οι διάφορες εφαρμογές τους. Αρχικά επιχειρείται η ανάλυση της έννοιας μιας ενεργειακά βιώσιμης κοινότητας και το πώς αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε μία κοινότητα κάμπινγκ. Εν συνεχεία παρουσιάζονται τα ECOCAMPS, οικολογικά κάμπινγκ που δημιουργήθηκαν από ένα γκρουπ Γάλλων επιστημόνων, στην περιοχή της νότιας Γαλλίας. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στους στόχους και την ιδεολογία των ECOCAMPS αλλά και στις προτάσεις τους για τη διαχείριση του νερού, της ενέργειας, της ξυλείας και των αποβλήτων. Υποστηρίζεται ότι μια κατασκήνωση μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά και ταυτόχρονα αυτόνομη. Τα μέλη της μπορούν να επιβιώνουν ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή πέρα από την στέγαση, μπορούν οι ίδιοι να παράγουν τον απαραίτητο ηλεκτρισμό από τις φυσικές ενεργειακές πηγές καθώς και να παρέχουν τροφή και νερό που θα παράγεται μέσα στην κοινωνία της κατασκήνωσης. Αναλύεται λοιπόν το έργο των ECOCAMPS στη νότια Γαλλία με 3 παραδείγματα πρότυπων κατασκηνώσεων που έχουν ήδη κατασκευαστεί,..].