Ενδιάμεσο βλέμμα - Γεωργούλη, Δανάη
[Αυτή η διάλεξη πραγματεύεται τη σχέση δημόσιου - ιδιωτικού και τον τρόπο που αλληλοτροφοδοτούνται στον κοινό τους τόπο, τον ενδιάμεσο. Παρατηρώντας αυτό το όριο σήμερα, εντοπίζεται η περίπτωση όπου, ενώ αυτό υφίσταται χωρικά, παραμένει αδρανές, καταργείται πολιτισμικά και καθιστά τη μετάβαση κάθετη και ανελαστική. Μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για αποχωροποίηση ή για μία νέου τύπου χωροποίηση; Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε λόγο για μια νέα αντίληψη της «ενδιάμεσης» λειτουργίας, για μία μεταφορική ερμηνεία του ενδιάμεσου; Τα αστικά κενά, το έλλειμμα μεταβατικών χώρων, η αποδυνάμωση της κοινωνικής εκφραστικότητας - ειδικά ως προς τους όρους της ελευθερίας και των σχέσεων - συγκροτούν ένα παραγωγικό έδαφος για να θέσει κανείς ερωτήματα. Σε μια προσπάθεια διερεύνησης αυτών των ερωτημάτων, εξετάζεται η γενεαλογία του φαινομένου του ενδιάμεσου χώρου, με πεδίο μελέτης την πόλη της Αθήνας του τελευταίου αιώνα. Μέσα από αυτή την ιστορική αναδρομή αναλύονται οι μετασχηματισμοί του ενδιάμεσου, τόσο ως αρχιτεκτονικού χώρου, όσο και ως έκφρασης κοινωνικοπολιτισμικών επιταγών.]