Χώρος και χρόνος στην ταινία il deserto rosso του Michelangelo Antonioni - Μπουγά, Ελένη
[Η μελέτη προσπαθεί να εντοπίσει τις αλληλοτομίες μεταξύ κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής. Στο δεύτερο μέρος της δίνεται έμφαση στο έργο «Il deserto rosso» του ιταλού σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, ώστε να αντικειμενοποιηθεί αυτή η σχέση στον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής μιας ταινίας με τις αρχές, τα εκφραστικά μέσα και μια διαδικασία συνάρθρωσης του χωροχρόνου όπως αυτή διατυπώθηκε από το μοντέρνο κίνημα. Η ανάλυση της ταινίας αποτελεί επίσης μία προσπάθεια να καταδειχθεί η δύναμη της ιδιαίτερης φιλμικής μεθοδολογίας του Αntonioni να διερευνά ζητήματα μεταχείρισης και νοηματοδότησης του χώρου. Στη μελέτη η ταινία αντιμετωπίζεται ως κατασκευή, και η ανάλυση στηρίζεται σε δύο παραμέτρους,το χώρο και το χρόνο. Ειδικότερα, η χωροχρονική οργάνωση του φιλμ από μορφολογικής πλευράς, μπορεί να εξεταστεί μέσα από δύο διαδικασίες. Η πρώτη αφορά τον φυσικό χώρο (πριν την κινηματογράφηση), ο οποίος αποτελείται από μια σειρά στοιχείων (προφιλμικά στοιχεία).Η επιλογή και οργάνωση των στοιχείων αυτών αποτελεί το στάδιο της προετοιμασίας και της σύνθεσης της απεικόνισης. Η δεύτερη διαδικασία..].