Πόλη τόπος τοπίου : τοπιακή πολεοδομία, ένα εργαλείο ερμηνείας και σχεδιασμού της σύγχρονης πόλης - Χαζάπης, Αντώνης
[Σήμερα, η «διάχυτη πόλη», ως ενδιάμεσο μεταβατικό τοπίο, υπαγορεύει την μεταστροφή του σχεδιαστικού ενδιαφέροντος από τη μορφή στην διαδικασία. Η Τοπιακή Πολεοδομία απαντά ακριβώς σε αυτή την ανάγκη μίας πολύ-επιστημονικής προσέγγισης του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, ως σύνθεση διαφοροποιημένων και περίπλοκων διαδικασιών, μεταβλητών δυνάμεων και ροών στο χώρο και τον χρόνο. Παραμερίζοντας τα μορφολογικά ζητήματα που καταδυναστεύουν τον αστικό σχεδιασμό της «terra firma», η τοπιακή πολεοδομία προτείνει την «terra fluxus», δηλαδή την πόλη ως ευέλικτο πεδίο εγγραφής και επαναπροσδιορισμού ροών και δυνάμεων. Η κατανόηση της αστικής πολυσημίας και η υποστήριξή της από άρτια προγραμματισμένα τοπία-υποδομές, στοχεύουν στην παραγωγή βιώσιμου αστικού χώρου που επιτρέπει την οικειοποίηση, υπαγορεύει την ευέλικτη χρήση και ενεργοποιεί την ευρηματικότητα. Μπορούμε να υποστηρίξουμε, ότι τόσο από την ωρίμανση του θεωρητικού της πλαισίου όσο και από την εμπειρία των διαγωνισμών και εφαρμοσμένων μελετών, η τοπιακή πολεοδομία αντλεί τα εφόδια για την περαιτέρω συμβολή της..].