Ρυθμοί και ρυθμανάλυση : ένα εργαλείο κατανόησης του αστικού χώρου και χρόνου - Μουστάκα, Γεωργία Σοφία
[Με τη διαπίστωση πως ο ρυθμός βρίσκεται παντού, στην καθημερινότητα, σε ό,τι μας περιβάλλει, γύρω μας, μέσα μας. Ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως και κάθε έμβιου όντος, αποτελείται από μια ευμετάβλητη ομάδα ρυθμών οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, σε μια αέναη προσπάθεια επιβολής του ενός έναντι του άλλου, σε ένα πολυρυθμικό σύνολο. Έτσι, τα σώματα, όπως και η πόλη, ως μια σύνθεση ρυθμών εν είδει μουσικής συμφωνίας, περνούν συνεχώς από την ευρυθμική κατάσταση, εκείνη της αρμονίας, στην αρρυθμία, στη διάσπαση των ρυθμών, και είναι τότε μόνο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς ένας από αυτούς αναδύεται επιβάλλοντας την ύπαρξή του. Στη μελέτη αυτών των ρυθμών, των ψυχολογικών, των βιολογικών, των κοινωνικών, στόχευε ο Lefebvre προκειμένου να κατανοήσει την καθημερινή ζωή και την τάξη του αστικού χωροχρόνου, με τον χώρο και τον χρόνο ως αδιάσπαστη ενότητα, εισάγοντας μια καινούρια θεωρία, εκείνη της ρυθμανάλυσης..].