Ματιά στο λαϊκό : ο Alkdo van Eyck και η "άλλη ιδέα" - Ζαρμπής, Ματθαίος
[Ο μηχανισμός της ανάδρασης ανάμεσα στη λόγια και τη λαϊκή εκδοχή της αρχιτεκτονικής, όπως εντοπίζεται μέσα από την περίπτωση του Aldo van Eyck, είναι το ζητούμενο αυτής της διάλεξης. Αναλύεται η πορεία του ολλανδού αρχιτέκτονα από την αναζήτησή του σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική και «ανθρώπινη» διάσταση της αρχιτεκτονικής και στο ρόλο της επέμβασης του χρήστη στη διαμόρφωσή της, μέχρι την επαφή του με τόπους και πολιτισμούς όπου η αρχιτεκτονική αποτελεί την άμεση και ολοκληρωμένη έκφραση της ίδιας της κοινωνίας. Αρχικά σκιαγραφείται η ιστορική συγκυρία μέσα στην οποία ο Aldo van Eyck αναπτύσσει την αρχική δραστηριότητά του και τους βασικούς σε όλη την μετέπειτα πορεία του προβληματισμούς του, με μια σύντομη αναφορά σε αναζητήσεις στο πεδίο της αρχιτεκτονικής εκφρασμένες μέσα από συνέδρια της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθεί μια προσπάθεια αποτύπωσης του προσωπικού του προβληματισμού μέσα στα ίδια χρονολογικά πλαίσια. Στην κορύφωση βρίσκεται το ταξίδι του στην γη των Dogon της κεντρικής Αφρικής, την άνοιξη του 1960, ως ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά σημαντικό δείγμα..].