Από τον Προμηθέα στη δυστοπία υπό το πρίσμα των metropolis - Μακρόγλου - Πανουσάκη, Ελευθερία
[Η παρούσα διάλεξη, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, αποτελεί μία προσπάθεια να αναλυθεί το πώς η επιδίωξη του ανθρώπου να φτάσει σε ένα ανώτερο, καλύτερο επίπεδο, αν αυτή δεν ακολουθεί τους κανόνες της ηθικής, καταλήγει σε μία άκρως δυσλειτουργική πόλη. Το πρώτο σκέλος αντικατοπτρίζεται στη θρυλική προσωπικότητα του Προμηθέα, όπως τον γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία, ενώ το δεύτερο αποτελεί διατύπωση της βασικής αρχής της δυστοπίας. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί μέσω της ανάλυσης των χωρικών στοιχείων που εμφανίζονται στα "Metropolis", τόσο του Fritz Lang (1927), όσο και των Rintaro και Katshuhiro Otomo (2001). Και στις δύο ταινίες, η πρώτη γερμανική παραγωγή του 1927 και η δεύτερη ιαπωνική του 2001, παρατηρούμε το εγχείρημα της δημιουργίας καλύτερων κοινωνικών δομών και συνθηκών διαβίωσης μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και πώς τελικά αυτό το εγχείρημα στρέφεται ενάντια στην ίδια την πόλη και τον άνθρωπο].