Η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μέσα από το παράδειγμα της Μίνας Τίριθ - Δεβετζή, Σιμόνη
[Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί το πνεύμα της εποχής κατά την οποία εκτυλίσσεται η ιστορία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά και κατά την οποία γράφτηκε, μέσω της αρχιτεκτονικής. Παρουσιάζεται αναλυτικά η πιο σημαντική πόλη του έργου, η Μίνας Τίριθ, μέσω της οποίας μελετάται η κοινωνία που την έχει παράξει και εξετάζεται κατά πόσον ο φανταστικός αυτός κόσμος έχει σχέση με τον υπαρκτό. Επίσης, μελετάται η Μίνας Τίριθ ως κάθετη πόλη και εξετάζεται η επιρροή του σκηνοθέτη για την κατασκευή της πόλης για το κινηματογραφικό έργο από μια πραγματική πόλη. Η Μίνας Τίριθ είναι μια πόλη που πρόσκειται στον υστερορωμανικό ή πρώιμο γοτθικό ρυθμό. Στην αρχιτεκτονική της εκφράζονται όλα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής. Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν είχε επηρεαστεί από το κίνημα της Γοτθικής Αναβίωσης και τους κύριους εκφραστές της, όπως ο William Morris και ο John Ruskin, και έχει ενσωματώσει στην αρχιτεκτονική της στοιχεία τα οποία εμφανίζονται στα θεωρητικά έργα της εποχής. Μέσω της Μίνας Τίριθ, η οποία αποτελεί ένα ιδανικό αρχιτεκτόνημα..].