Συγκρότημα μεικτών χρήσεων στο Μεταξουργείο - Δρανδάκη, Χαρά - Στυλιανή
[Με αφορμή τον προβληματισμό γύρω από την έννοια της κατοίκησης στο σύγχρονο αστικό χώρο, επιχειρείται η σύνθεση ενός κτιριακού συγκροτήματος με μεικτές χρήσεις στο Μεταξουργείο. Η περιοχή επέμβασης χαρακτηρίζεται από έκδηλα επάλληλα στρώματα ιστορίας, σύνθετη κοινωνική πολυχρωμία και διαφορετικές λειτουργίες και δραστηριότητες. Τίθενται ζητήματα που αφορούν στο διάλογο με το παρελθόν και στη συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και χρήσεων σε ένα ενιαίο κέλυφος. Το οικόπεδο παρέμβασης, σκάμμα σε βάθος εννέα μέτρων, γειτονικό της πλατείας του Μεταξουργείου, αναδεικνύει την έννοια του κενού που αποτέλεσε θέμα της διάλεξής μου. Αυτή η έννοια και συγκεκριμένα το γενικό αρχετυπικό δίπολο κενό-πλήρες, με διαφορετική υπόσταση κάθε φορά, θα αποτελέσει την πυξίδα για την ανάλυση της περιοχής και τη συνθετική πορεία προς την τελική πρόταση. Σε πρώτο επίπεδο η ιστορικότητα της περιοχής μεταφράζει το δίπολο αυτό σε παρελθόν-παρόν. Το μεν παρελθόν αγγίζει τις μνήμες του τόπου, το δε παρόν εμπεριέχει το παρελθόν ως ίχνος στο.. ουρανό.]