Κέντρο περιβαλλοντικής έρευνας στην Κύπρο - Κράνος, Ηλίας
[Η αρχιτεκτονική είναι το μέσο προβολής της ανθρώπινης σχέσης με το περιβάλλον και δίνει την εικόνα της εξέλιξής της ανθρωπότητας καθ' όλη τη διάρκεια των χιλιετιών. Η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκε από τα επιτεύγματα της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό αλλάζει γρήγορα σε ένα νέο εύρος δεδομένων περί οικολογίας. Το σύγχρονο ολίσθημα στην ποιότητα ζωής μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με ένα νέο όραμα, τον επανασχεδιασμό των απαιτήσεων μας, αφού οι ορθολογιστικές απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν ανάγκη διασύνδεσης με το περιβάλλον. Ο άνθρωπος πρέπει να ζυμωθεί με το περιβάλλον και τα προβλήματά του και να αναθεωρήσει την σχέση του με τη φύση. Τα περιβαλλοντικά κέντρα μπορούν να αποτελέσουν πόλους - σταθμούς περιβαλλοντικής αγωγής, ενημέρωσης, τόπους συνάντησης και προσδοκιών καλύτερης ζωής αλλά και πεδίο δράσεων. Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις οφείλουν να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους δόμησης, νέες μορφές, αξιοποιώντας διαχρονικές ποιότητες (χωμάτινη αρχιτεκτονική) που.. απαιτήσεις.]