Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο μοναστήρι Ιουσηϊτών στα Καλαμίτσια Νάξου : επανάχρηση και αποκατάσταση - Παπαδοπούλου, Σοφία
[H διπλωματική εργασία σκοπό έχει να μελετήσει την παρούσα κατάσταση (φέρων οργανισμό, υλικά και στάδια κατασκευής, καθώς και παθολογία) της εξοχικής κατοικίας των Ιησουιτών μοναχών στα Καλαμίτσια της Νάξου, που κατασκευάστηκε γύρω στα 1683, και να προτείνει μια νέα χρήση που μπορεί να στεγάσει σε αυτό. Η προτεινόμενη χρήση είναι ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στόχος του οποίου θα είναι η εξοικείωση των νέων με την προστασία της φύσης και την καλλιέργεια της γης, καθώς και οι έρευνες για την βελτίωση των αγροτικών δραστηριοτήτων, κύρια πηγή εσόδων για το νησί της Νάξου. Έτσι λοιπόν, στο προτεινόμενο συγκρότημα, ο επισκέπτης συναντάει έναν αριθμό ερευνητικών εργαστηρίων, χώρους φιλοξενίας, εκθεσιακούς χώρους που παρουσιάζουν τη λειτουργία του συγκροτήματος, αλλά και την πορεία του μέσα στο χρόνο, ενώ έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα οι σχέσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και οι κινήσεις στον υπαίθριο χώρο.]