Η "υπερβατική γεωμετρία" του ναυτίλου και η συγκρότηση αρχέτυπων χωρικών διαστάσεων - Ψύρρα, Σοφία
[Το βασικό ερώτημα που απασχολεί αυτήν την εργασία είναι αν υπάρχουν στην αρχιτεκτονική νοητικές και χωρικές δομές που έχουν μια υπερ-χρονική υπόσταση. Αφορμή το κοχύλι και η σπειροειδής του διαμόρφωση καθώς το παράδειγμα της σπείρας φανερώνει την άρρηκτη σχέση φύσης και γεωμετρικών κανόνων. Στην αρχή θα μελετήσουμε τις μαθηματικές ιδιότητες της σπείρας καθώς όπως θα δούμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην οργανική ανάπτυξη. Ενώ στη συνέχεια θα εξετάσουμε πως επηρέασε η σπείρα την ανθρώπινη δημιουργία και κυρίως την αρχιτεκτονική, όπου ο νομοτελειακός χαρακτήρας τής σπείρας μεταφέρεται, άλλοτε συγκροτώντας βασικές χωρικές δομές και άλλοτε λόγο της σχέσης της σπείρας με τον αριθμό φ ανάγεται σε νοητικά συστήματα αρμονικών γεωμετρικών σχέσεων, τα οποία πολλές φορές υπηρετούν έναν μυστικισμό των αριθμών. Ειδικότερα θα επικεντρωθούμε στο έργο δύο αρχιτεκτόνων, του Le Corbusier και του Frank Lloyd Wright. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ' όλη την πορεία της εργασίας, η γεωμετρία συνιστά το βασικό εργαλείο αντίληψης, κατανόησης και προσέγγισης τόσο των φυσικών κανόνων όσο και των πρωτογενών..].