Η φύτευση ως δομικό στοιχείο των υπαίθριων χώρων - Μπούρδη, Μαρία
[Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί ο προσδιορισμός της δομικής χρήσης της φύτευσης στους υπαίθριους χώρους. Η διατύπωση «δομική χρήση» αναφέρεται στην έρευνά μας σε δυο διαφορετικές «κλίμακες» εφαρμογής. Η πρώτη αφορά τη δομική χρήση της φύτευσης που τείνει να υποκαταστήσει τον τρόπο οργάνωσης κτηριακών ενοτήτων. Προκειμένου να προσεγγίσουμε την «κτηριακή» δομική χρήση του πρασίνου αναλύουμε ένα χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα, δανεισμένο από την περίοδο της Ιταλικής Αναγέννησης, τη Villa Gamberaia, και προσπαθούμε να προβάλουμε τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η υποκατάσταση των δομικών στοιχείων των κτηριακών κλειστών ενοτήτων από τη φύτευση. Η δεύτερη αναφέρεται σε ευρύτερες χωρικές συγκροτήσεις μιας αστικής κλίμακας. Για την προσέγγιση της «αστικής» δομικής χρήσης του πρασίνου και την απόδοση απαντήσεων στα αντίστοιχα ερωτήματα, αναφερόμαστε στο θεωρητικό υπόδειγμα συγκρότησης της πόλης του Kevin Lynch και στη συνέχεια επιχειρούμε να αναγνώσουμε αυτές τις παρατηρήσεις σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, δανεισμένο από..].