Συλλογικές πρακτικές και δημόσιος χώρος : η περίπτωση του Δεκέμβρη - Πάλλιου, Χριστίνα
[Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια να μελετηθεί η σχέση των συλλογικών πρακτικών που υιοθετούν τα εκάστοτε κινήματα με τον δημόσιο χώρο και, ειδικότερα, να εντοπιστεί η σχέση αυτή στο ξέσπασμα του Δεκέμβρη. Επιχειρείται η αποτύπωση των χωρικών μετασχηματισμών, λειτουργικών και μορφικών, που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο κίνημα και η ανάγνωσή τους υπό την σκοπιά της, έστω πρόσκαιρης και κατά τόπους, αναστροφής της σχέσης ισχύος, με τις καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες να αποκτούν το πάνω χέρι έναντι των καταπιεστών. Η εργασία δομείται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται κριτική στην τεχνοκρατική αντίληψη της λειτουργίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την κυρίαρχη εκδοχή τόσο του μοντέρνου κινήματος όσο και αυτών που ακολούθησαν, και δίνεται σε αυτήν ένας διαφορετικός ορισμός: ως το σύνολο των κοινωνικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε ένα χώρο. Η κριτική αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτικού χαρακτήρα της οργάνωσης του χώρου και της καθοριστικής σημασίας της σχέσης ισχύος στο χώρο, στοιχεία τα οποία γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά σε περιόδους διατάραξης..].