Η αρχιτεκτονική τοπίου του Isamu Noguchi - Μαγουλά, Ειρήνη
[Ο Isamu Noguchi έζησε τον 20ο αιώνα (1904-1988) και το όνομά του συνδέεται με τη γλυπτική, τη σκηνογραφία, τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Στην έρευνα ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναλυτική παρουσίαση και το σχολιασμό μέρους του έργου αρχιτεκτονικής τοπίου του αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη. Βαθύτατα επηρεασμένος από τις παραδόσεις και τις αισθητικές θεωρήσεις τόσο της Δύσης, όσο και της Άπω Ανατολής δανείζεται από αυτές μορφές και υλικά, προσδίδοντας μ'αυτό τον τρόπο στις συνθέσεις του ποιότητες διαχρονικές προορισμένες όμως να απαντήσουν στις μοντέρνες απαιτήσεις. Στο έργο του Noguchi, οι κύριες επιρροές του - όπως το παραδοσιακό θέατρο Noh και Kabuki, οι γιαπωνέζικοι κήποι περιπάτου, αλλά και αυτοί του Zen, μορφές και σύμβολα από τόπους αναψυχής και ιεροτελεστιών του παρελθόντος - βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία όσμωσης με στοιχεία από το κίνημα του κονστρουκτιβισμού, τον μινιμαλισμό ή τις βιομορφές. Η προσπάθειά του για συγκρότηση μιας ενοτικής εμπειρίας στα περιβάλλοντα που δημιουργεί - μέσα από την εκλεκτικιστική εισαγωγή στοιχείων πέρα από πολιτιστικές ή χρονικές δεσμεύσεις..].