Το ζήτημα της κατοικίας : σύγχρονος προβληματισμός για την άρθρωση ενός αρχιτεκτονικού λόγου - Μαϊμάρης, Ανδρέας
[Το γενικότερο αντικείμενο της έρευνας αναφέρεται στη θεώρηση της κατοικίας στα πλαίσια της ανάπτυξης των σύγχρονων μητροπόλεων. Ειδικότερα εξετάζονται οι σύγχρονες απαιτήσεις κατοικίας, σε αντιπαράθεση με τους συνήθως αναντίστοιχους με αυτές οικονομικούς προσδιορισμούς της οικιστικής παραγωγής. Επίσης, εξετάζονται οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις κατοικίας, σε μία ευρύτερη πολιτισμική της προσέγγιση σε σχέση με τα πρότυπα της κατοίκησης και με το ιδεολογικό πλαίσιο της συχνά προβληματικής ανάπτυξης που την αφορά. Εν προκειμένω τα παραγόμενα, προβαλλόμενα και διανεμόμενα πρότυπα κατοίκησης αναφέρονται συνήθως σε μια κατηγορία σχεδιασμού, η οποία δεν απαντά στα προβλήματα μεγάλων ομάδων πληθυσμού, την ίδια στιγμή ακριβώς που οι απαιτήσεις συλλογικής κατοικίας χαμηλού κόστους εμφανίζονται ως επιτακτικότατες. Στην έρευνα αυτή γίνεται η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι σύγχρονες μεταλλαγές σε σχέση με πρότερα ιστορικά συστήματα ανάπτυξης και παλιότερα χωρικά μοντέλα κατοίκησης, όπως και οι κοινωνικές επιπτώσεις που αυτά έχουν στο σύγχρονο αστικό πληθυσμό..].