Smart materials - Παπαϊωάννου, Ιωάννα Ιόλη
[Η σχέση μεταξύ σχεδιασμού και υλικών έχει αλλάξει ριζικά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ο ρυθμός των αλλαγών και των εξελίξεων στην ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο γρήγορος. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το οικοδομικό περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να αλλάξει. Οι φόρμες δε θα είναι ανάγκη πια να είναι σταθερές, αλλά θα μπορούν να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δέχονται αλλαγές. Χώροι που αντιδρούν σε κάθε χρήστη διαφορετικά, χώροι που ο καθένας μας μπορεί να παίξει μαζί τους και να τους διαμορφώσει όπως επιθυμεί, χώροι που δε θα τους αντιλαμβανόμαστε μόνο με την όραση, αλλά και με άλλες αισθήσεις μας, όπως η όσφρηση ή η ακοή, θα αποτελούν στο μέλλον την καθημερινότητά μας. Ακόμα, κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, που προσφέρουν λύση σε πολλούς οικολογικούς προβληματισμούς, όπως η παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας, ή ο έλεγχος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρουν τα "έξυπνα υλικά". Παρουσίαση των βασικών κατηγοριών "έξυπνων υλικών" που μπορούν να εφαρμοστούν στην σύγχρονη αρχιτεκτονική.]