Οικολογικά υλικά και μέθοδοι εναλλακτικής δόμησης - Δούλκαρη, Αικατερίνη
[Στην εποχή μας, η ανάγκη εύρεσης νέων υλικών στο χώρο της κατασκευής που θα αντικταστήσουν μερικώς τα συμβατικά υλικά δόμησης αυξάνεται συνεχώς . Η έρευνα γίνεται γύρω από νέα, φθηνά υλικά και μεθόδους κατασκευής , που εξοικονομούν ενέργεια είτε κατά την παραγωγή τους είτε μέσω της βιοκλιματικής συμπεριφοράς τους με την πάροδο του χρόνου . Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια , στόχος της εργασίας μας είναι η μέλέτη και η ανάλυση κάποιων υλικών που παρατηρήθηκαν ήδη από τα αρχαία χρόνια ή απότελούν προϊόντα ανάκύκλωσης και συναντώνται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Ινδία), στην Νότια και Κεντρική Αμερική και στην Αφρική . Ορισμένα είναι το μπαμπού , το άχυρο , οι χαρτοσωλήνες , το papercrete που είναι μείγμα χαρτιού με τσιμέντο και το χώμα το οποίο εμφανίζεται με την μορφή της πλίνθας , του συμπιεσμένου χώματος ( rammed earth ) και των σάκων γεμισμένων με χώμα ( earthbag ) . Οικοδομήματα με αυτά χτίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες μέθοδοι κατασκευής που έχουν υιοθετηθεί από γενιά σε γενιά..].