Σκέψεις, υποθέσεις και συλλογισμοί με αφορμή την παραδοσιακή κατοικία της Μεσογείου - Περπυράκης, Βασίλης
[Η λεκάνη της Μεσογείου είναι ο τόπος όπου ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε μόνιμα για πρώτη φορά, έκτισε πόλεις και δημιούργησε μεγάλους πολιτισμούς. Η εργασία αυτή επικεντρώνεται στο ρόλο της κατοικίας της συγκεκριμένης περιοχής ως μέσο αποτύπωσης πολιτισμικών αλλαγών, χρησιμοποιώντας στοιχεία που άπτονται κατά κύριο λόγο στο αντικείμενο άλλων κλάδων της επιστήμης και της έρευνας. Επιτυγχάνονται έτσι συσχετισμοί, με νέο τρόπο, εννοιών όπως Μεσόγειος, άνθρωπος, πολιτισμός, μόνιμη εγκατάσταση, κατοικία, φυσικό περιβάλλον, κ.α. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται καταρχήν η Μεσόγειος, ειδομένη υπό το πρίσμα τριών χαρακτηριστικών της? του κλίματός της, της τοπογραφικής ποικιλομορφίας της και της συνδετικότητας που εμφανίζει λόγω της θάλασσας και της γεωμορφολογίας της. Στη συνέχεια γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της σωζόμενης παραδοσιακής κατοικίας στο μεσογειακό χώρο με στοιχεία προερχόμενα κυρίως από διεθνείς έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο, η οποία αφορά τυπολογίες, υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους. Ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή..].